Odpowiednia dieta przy nowotworze złośliwym jest elementem wspierającym leczenie. Stosowana po lub w trakcie chemioterapii umożliwia nie tylko uzupełnianie niedoborów witamin i minerałów, ale także pomaga uaktywnić odporność, ułatwia przemianę materii i chroni narządy wewnętrzne narażone na uszkodzenia podczas leczenia. Jaka powinna być dieta przy białaczce?
Jaka dieta przy białaczce? Bogata w antyoksydanty!
Białaczkę leczy się za pomocą uciążliwej i osłabiającej organizm pacjenta chemioterapii. Właściwa dieta stosowana przy leczeniu potrafi jednak w znacznym stopniu zmniejszyć skutki uboczne chemioterapii.
W przypadku białaczki dieta optymalna polega m.in. na spożywaniu produktów bogatych w tzw. antyoksydanty. Są to produkty bogate m.in. w witaminę A, C, E, cynk, selen i beta-karoten, które neutralizują wolne rodniki i zapobiegają utlenianiu i starzeniu się komórek.
W antyoksydanty bogate są m.in. takie produkty jak zielona herbata, cebula, marchew, czosnek, jabłka, kurkuma, jagody, pomidory, a także wszelkiego rodzaju kapusta, brukselka, brokuł, jego kiełki, poziomki, borówki, maliny i żurawina.
Jakie tłuszcze i węglowodany spożywać przy białaczce?
Dieta dla osób cierpiących na białaczkę powinna być lekkostrawna i bogata w witaminy, minerały, a także pełnowartościowe białko. Osoba chora na białaczkę potrzebuje węglowodanów by zachować odpowiednią ilość energii przy czym ważne jest to, by węglowodany pochodziły z warzyw i owoców, a nie z makaronów, ziemniaków czy białego ryżu. Należy także pamiętać, że najbardziej wartościowymi warzywami są te gotowane na parze bądź pieczone, gdyż wówczas nie tracą tak wielu witamin i składników mineralnych jak np. podczas gotowania. Chcesz wiedzieć więcej o leczeniu nowotworów? Odwiedź stronę https://www.dkms.pl/pl/naszpikuj-sie-wiedza.
Także dieta bogata w tłuszcze może być zdrowa pod warunkiem, że chory będzie unikał spożywania tłuszczów nasyconych i trans, a zamiast nich wybierał tłuszcze wielonienasycone. Gdzie można znaleźć tzw. dobre tłuszcze? Znajdują się one m.in. w oliwie z oliwek, awokado, orzechach i tłustych rybach.
Osoba z białaczką powinna także pić dużo wody, gdyż woda pozwala przyspieszyć wypłukiwanie chemii z organizmu.
Jakich produktów należy unikać?
Podczas leczenia białaczki należy unikać spożywania pewnych produktów – m.in. pikantnych, smażonych, wędzonych, ciężkostrawnych i grillowanych. Nieprawidłowo przygotowane potrawy z grilla, produkty zwęglone, zawierają bowiem węglowodory aromatyczne o działaniu rakotwórczym. Osoby chore nie powinny także jeść surowego mięsa np. w postaci sushi, a także żywności przetworzonej i żywności typu fast food.
Osoba chora na białaczkę powinna także wyeliminować z diety słodkie napoje, produkty z konserwantami chemicznymi, gotowe wyroby cukiernicze oraz produkty, które mogą być skażone pleśniami lub grzybami.