Erytrytol – słodzik idealny?

słodzik

O tym, że cukier szkodzi naszemu zdrowiu wiedzą już nawet dzieci. Czy to oznacza, że raz na zawsze powinniśmy pożegnać się ze słodkim smakiem? Absolutnie nie! Istnieją bowiem naturalne substancje słodzące, których słodyczą można cieszyć się bez przykrych konsekwencji.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czym jest erytrytol
  • jakie zalety i właściwości posiada
  • czy każdy może spożywać go bez obaw
  • a także jak stosować erytrytol w swojej kuchni

Erytrytol – co to takiego?

Erytrytol pod względem wyglądu może nieco przypominać tradycyjny cukier. Jednak tutaj podobieństwa się kończą. Mimo słodkiego smaku erytrytol nie jest cukrem a alkoholem cukrowym, tak jak ksylitol, mannitol czy sorbitol. Substancje te tworzą grupę tzw. polioli, które łączy niska kaloryczność oraz fakt, że nie podnoszą one poziomu cukru we krwi. Z tego względu mogą być one bez obaw spożywane także przez osoby z cukrzycą czy insulinoopornością.

Zalety erytrytolu

  • niska wartość energetyczna – 1 g to zaledwie 0,2-0,4 kcal (1 g cukru to aż 4 kcal)
  • niski indeks glikemiczny
  • działanie antyoksydacyjne
  • właściwości przeciwpróchnicze
  • uniwersalność stosowania

Czy erytrytol jest bezpieczny?

Wiele osób szukając alternatyw dla białego cukru zastanawia się nad ich bezpieczeństwem dla zdrowia. W przypadku erytrytolu nie ma jednak czego się obawiać. Jest on naturalną substancją słodzącą uznaną za całkowicie bezpieczną przez Światową Organizację Zdrowia. Możemy zatem spożywać go bez obaw nawet w większych ilościach.

Czy erytrytol pomaga schudnąć?

Erytrytol obecnie uważany jest za jeden z najmniej kalorycznych słodzików. Nie możemy jednak oczekiwać, że samo jego spożywanie pozwoli nam szybko schudnąć. Jednak zastąpienie nim białego cukru w diecie pozwoli na łatwiejsze uzyskanie deficytu kalorycznego, co ma bezpośredni wpływ na pozytywne efekty odchudzania.

Do czego stosować erytrytol?

Po przeczytaniu powyższego artykułu stwierdziłeś, że erytrytol to produkt, którego szukałeś. Znalazłeś odpowiedni sklep, dokonałeś zakupu, ale nie do końca wiesz jak go stosować? Służymy pomocą!

Erytrytol sprawdzi się niemalże wszędzie tam, gdzie do tej pory używałeś białego cukru. Bez problemu posłodzisz nim kawę czy herbatę a także przygotujesz domowe desery, ciasta a nawet przetwory. Pamiętaj jednak, że erytrytol posiada słodycz równą ok. 70% słodyczy cukru. Oznacza to, że dla uzyskania słodkości 5 g cukru musisz użyć ok. 7 g erytrytolu.

Przepis na szarlotkę słodzoną erytrytolem

Będziesz potrzebować:

  • 4 jajek
  • 250 g erytrytolu
  • 225 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g rodzynek
  • 30 g orzechów włoskich
  • 30 g płatków owsianych
  • 275 mąki pszennej
  • 3 jabłka

1. Jajka ogrzej w pokojowej temperaturze. Piekarnik nagrzej do 170°C . Dno tortownicy (o średnicy ok. 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
2. Jabłka obierz i pokrój w grube plastry. Jajka ubijaj z dodatkiem erytrytolu, aż podwoją swoją objętość.
3. Cienkim strumieniem dodawaj olej cały czas ubijając.
4. Do oddzielnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, płatki owsiane i cynamon. Wymieszaj i dodaj do ubitych jajek.
5. Ciasto przełóż do tortownicy, posyp rodzynkami i ułóż pokrojone jabłka. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. półtorej godziny (do suchego patyczka). Pod koniec pieczenia polej kilkoma łyżkami miodu.

Dodaj komentarz