Guarana – lepsza alternatywa dla kawy! Wypróbuj indiański energetyk!

guarana

Guarana jest rośliną pochodzącą z dalekich zakątków amazońskiej dżungli. Porasta tereny deszczowych lasów Brazylii, Urugwaju i Wenezueli. Mówi się, że została odkryta przez plemię Indian Maués-Saterés, słynących ze swych nieprzeciętnych sił witalnych i okazałego zdrowia.

Stosują oni do dnia dzisiejszego guaranę, jako pożywienie o zdrowotnych właściwościach. Indiańska nazwa odnosząca się do guarany brzmi w tłumaczeniu „tajemnicze oczy”, ponieważ nasiona guarany wyglądem przypominają właśnie tę część ciała.

Zresztą jedna z legend głosi nawet, że guarana wyrosła z oczu chłopca, który został zamordowany przez boga zła – Tupe. Po śmierci nakazał matce zasadzić w ziemi swe oczy, z którego wyrosło drzewo dające szczęście i siłę.

Sama nazwa guarana wywodzi się od plemienia Guarani. Jej botaniczny opis ukazał się stosunkowo nie dawno, bo dopiero w XVIII w., choć ludy tubylcze używały jej już w bardzo odległych czasach. To przez nie po raz pierwszy zostały poznane pobudzające, stymulujące i hamujące uczucie głodu właściwości guarany.

Lepszy zamiennik kawy? Poznaj właściwości guarany!

Nasiona guarany są bogate w alkaloidy, w tym także guaraninę, która jest zaliczana do jednej z odmian kofeiny. Znajdziemy w nich także skrobię, garbniki i żywicę. Guarana zawiera ponadto błonnik, który reguluje prawidłowe funkcjonowania układu pokarmowego oraz liczne przeciwutleniacze.

guarana

Sięgając po kawę większość osób marzy o maksymalnym wydłużeniu czasu pobudzenia z jednoczesnym zminimalizowaniem skutków ubocznych, jakie niesie ze sobą nadmierne jej spożycie. Guaranina jako lepsza odmiana kofeiny jest substancją, która działa stymulująco na ludzki układ nerwowy. Tym samym prowadzi do wydzielania się adrenaliny i dopaminy, co prowadzi do zwiększenia wydolności psychicznej i fizycznej.

Połączenie składników takich jak guaranina, teobromina i teofilina wydłużają czas pobudzenia, ale zachowują łagodne natężenie, w przeciwieństwie do efektów, jakie powstają po wypiciu silnej kawy. Sięgając więc po guaranę dostarczamy do organizmu kilkakrotnie więcej substancji pobudzających, niż w przypadku tradycyjnej kawy. Do tego ich działanie utrzyma się zdecydowanie dłużej, jednak będzie mniej intensywne, co na pewno doceni nasz organizm.

Kofeina pochodząca z guarany jest wchłaniana dużo wolniej z przewodu pokarmowego niż ta z kawy. Jej stymulujące działanie na organizm utrzymuje się dłużej (do 6 godzin).

Szacuje się, że nasiona krzewu guarany  zawierają w swym składzie 4-8% kofeiny, gdy zaś w ziarnach kawy znajduje się ich 0,3-2,5%. Wniosek – w guaranie może być kilka razy więcej kofeiny, przez co zyskamy znacznie lepszy efekt pobudzenia. Warto sięgać do sprawdzonych źródeł. Dobrym wyborem jest mielona guarana ViVio, która w składzie zawiera jedynie ziarna guarany.

Guaranę z uwagi na zawartość kofeiny można dodawać do herbat, soków owocowych, produktów energetycznych, czy też produktów przeznaczonych do odchudzania.

Komu polecana jest guarana?

  • osobom uprawiającym sport
  • osobom podejmującym wzmożony wysiłek fizyczny
  • osobom przemęczonym fizycznie i psychicznie
  • wszystkim, którzy pragną ograniczyć spożycie kawy, a nie mogą obejść bez ożywiającego działania kofeiny

Źródła: Ocena konsumpcji produktów zawierających kofeinę wśród młodzieży akademickiej i licealnej G. Wanat, J. Woźniak-Holecka Probl. Hig Epidemiol 2011 92 (3) pages 695-699.

Dodaj komentarz