Przepisy dietetyczne
KategoriePicture Sklepik opis artykułów

  Poprzedni przepis Picture Drukuj
 
Kasza Jaglana - Proso

 

Kasza Jaglana - Proso
 
Autor: fitness
Opis: Brak
 
 
Składniki:
Kasza jaglana - Proso - do nabycia w naszym sklepiku eko - opakowanie ok 400g. - cena ok. 6zł

 

 
Sposób przygotowania:

Proso, z którego wytwarzana jest kasza jaglana, znane jest jako "królowa zbóż".

Doskonale nadaje się do gotowania ciepłych śniadań z bakaliami oraz jako dodatek do warzyw z patelni lub zamiast makaronu do zup, a także do rozmaitych sosów z warzyw sezonowych. Posiada właściwości zdrowotne i lecznicze. 320-240kcal/100g ale jest to kasza, która nie tuczy.

Właściwości lecznicze i zdrowotne: Nie zawiera glutenu, zawiera krzemionkę, która leczniczo wpływa na stawy, na wygląd skóry, paznokci a także włosów. Zawiera witaminę B i lecytynę, która poprawia pamięć oraz reguluje ilość cholesterolu we krwi. Dzięki zawartości antyoksydantów zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych, usuwa gromadzące się w organiźmie toksyny.  jej natura termiczna - ochładzająca; smak słodki, działanie moczopędne, wzmacnia nerki, wpływa korzystnie na żołądek i śledzionę-trzustkę; działa alkaizująco - równoważy nadkwasotę - jest zasadotwórcza, odświeża oddech poprzez wstrzymanie rozwoju bakterii w ustach; charakteryzuje się wysokim poziomem wartościowych aminokwasów, działa przeciwgrzybiczo - jest jednym z najlepszych zbóż dla cierpiących na drożdżycę ( zakażenie Candida albicans).                                                                                                                                                                             Pomocna podczas biegunki ( uprażona przed gotowaniem do białości na suchej patelni - cały czas mieszając ), przy wymiotach, przy niestrawności czy cukrzycy. Łagodzi poranne mdłości - jedzona regularnie w postaci dodatku do zupy czy kleiku z kaszy jaglanej.

Jak gotować: Kasza jaglana - 1 szklanka, woda - 3 szklanki, szczypta soli morskiej

  • kaszę opłucz na sitku pod zimną wodą lub namocz na noc w zimnej wodzie ( opłucz po namoczeniu ) ,
  • wsyp do garnka, dodaj wody, szczyptę soli, doprowadź do wrzenia, zmiejsz ogień
  • gotuj na małym ogniu ok 20-30 minut ( malutkim dzieciom 30 minut lub dłużej )

Używaj do śniadań na słodko z suszonymi niesiarkowanymi owocami, np morelami, figami, daktylami, śliwkami, rodzynkami, żurawinami i.t.p.

dosłodzić możesz syropem słodowym daktylowym, z brązowego ryżu, melasą trzecinową

lub w wersji wytrawnej jako dodatek do warzyw z patelni lub do rozmaitych sosów

lub jako bazę do słodkich kulek deserowych - wystarczy dodać do kaszy trochę karobu, drobno pokrojonych niesierkowanych bakalii lub orzechów, trochę wiórków kokosowych lub płatków migdałowych, zmielonego cynamonu -dodatki wybieramy według własnej inwencji twórczej - wyrobić masę ręką lub drewnianą łyżką, ulepić małe kuleczki, obtoczyć w płatkach migdałowych lub w kokosie i pyszny "zdrowy" deser gotowy ( przechowywać w lodówce do kilki dni )

Może być również składnikiem sałatek z dodatkiem ugotowanych lub surowych warzyw sezonowych

Niesamowicie wdzięczna w komponowaniu rozmaitych potraw począwszy od śniadań, poprzez desery i obiady aż po kolacje.

Serdecznie polecam, stosuje w kuchni od lat, podawałam dzieciom malutkim, starszym i dorosłym podaję niemalże codziennie. Maluchom poniżej 1 roku życia można zblenderować

Magda ŻurawskaPuszcza oczko

 

 
Uwagi:
Brak

 

 
Detail feed in/out

Niearejestrowani użytkownicy nie mają możliwości komentowania. Najpierw zrejestruj się.