Jak wykorzystać mleczko kokosowe w kuchni?

mleczko

Mleczko kokosowe podbiło serca kulinarnych miłośników. Do naszych kuchni zawędrowało prosto z krajów Azji Południowo-Wschodniej. Posiada wiele właściwości zdrowotnych. Cechuje się cennymi aminokwasami, a także wysoką zawartością magnezu, fosforu i potasu.

Posiada niski indeks glikemiczny i jest odpowiednie dla osób z celiakią. Bezglutenowe mleczko kokosowe od sklep-zdrowia.eu to idealne rozwiązanie do tworzenia zdrowych i pysznych potraw. Bogaty aromat oraz ciekawy smak zaspokoi nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jak zatem wykorzystać mleczko kokosowe w kuchni?

Mleczko kokosowe — potrawy kuchni azjatyckiej

Oczywiście najprościej mleczko kokosowe wykorzystać w rodzimych potrawach kuchni azjatyckiej. Potrawy z mleczkiem kokosowym to pyszne curry, zupa tajska, ramen, warzywne potrawki, makarony i przeróżne sosy. Mleczko kokosowe idealnie komponuje się z ostrymi, rozgrzewającymi tłustymi daniamiDobrze smakuje w połączeniu z pomidorami, orzechami, glonami, miso, krewetkami, kurkumą, imbirem lub limonką. Przy tego typu daniach najlepiej sprawdzi się odtłuszczone mleczko kokosowe 12-14%, które zawiera minimum 60% ekstraktu z kokosa. Dzięki niemu nasz posiłek będzie gęsty i aromatyczny. 

Mleczko kokosowe — desery i słodkości

Dzięki swojej uniwersalności mleczko kokosowe możemy wykorzystać w przygotowaniu wielu pysznych deserów. Ponadto, jeśli chcemy, by w naszej kuchni zawitały zdrowe słodkości, to mleczko kokosowe z pewnością nam w tym pomoże. To, co możemy przyrządzić to kokosowa panna cotta, pudding chia, pudding z tapioką, mango sticky rice, domowe lody czy kokosowe gofry

Mleczko kokosowe — dieta roślinna

W przypadku diety roślinnej lub konieczności wykluczenia nabiału mleczko kokosowe możemy wykorzystać, zastępując je w tradycyjnych przepisach na sernik, czy różnego rodzaju kremy. W Internecie znajdziemy przepisy na roślinny tofurnik, jagielnik i wegańską bitą śmietanę. Mleczko kokosowe możemy dodać również do kawy, jednak w tym przypadku najlepiej sprawdzi się takie o zawartości tłuszczu mniejszej niż 10%. 

Które mleczko kokosowe wybrać?

Na sklepowych pułkach mleczko kokosowe znajdziemy w różnych opakowaniach. Możemy je kupić zarówno w puszcze, jak i w kartonie. Jednak to skład produktu jest najważniejszy. Są takie w których zawartość kokosa nie będzie przekraczać kilku procent, natomiast te najbardziej wartościowe to od 60% w górę. Oczywiście bez zbędnych dodatków. To, co może wzbudzić wątpliwość konsumenta, to dodatek gumy guar, jednak nie ma się czego obawiać. Guma guar to w 100% naturalny składnik, który służy do zagęszczania produktów. Nie ma ani smaku, ani zapachu. Czasami widnieje pod hasłem E412. Pamiętajmy, że zawartości tłuszczu także ma znaczenie. Przed zakupem zastanówmy się, jak chcielibyśmy je wykorzystać i wybierzmy takie, które najlepiej spełni wymagania przepisu.

Mleczko kokosowe sprawdzi się w słodkich, słonych, jak i w ostrych potrawach. Będzie świetnym dodatkiem lub głównym składnikiem dania. Ponadto można je wykorzystać na wiele różnych sposobów.

Dodaj komentarz