Jarzębina i jej zastosowanie w kosmetyce oraz leczeniu schorzeń

jarzębina

Jarząb pospolity znany wszystkim jako jarzębina to nieodłączny element jesieni. Kojarzymy ją z parków czy ścieżek. Choć jest gatunkiem typowo ozdobnym niewiele osób wie, że jarzębina ma bardzo duży potencjał leczniczy i upiększający.

Owoce jarzębiny spożywane na surowo mogą nam zaszkodzić, są toksyczne dla naszego organizmu ze względu na zawartość kwasu parasorbinowego, jednak odpowiednia obróbka sprawia, że są nie tylko jadalne, ale mają działanie prozdrowotne!

Jarzębina na zdrowie!

Jarzębina ma dużą zawartość witaminy C (podobną do owoców cytrusowych), dlatego napar z jarzębiny może być świetnym domowym sposobem na przeziębienie.

Owoce te mogą również pomóc przy dolegliwościach układu trawiennego. Mają właściwości przeczyszczające ze względu zawartość kwasu sorbitolowego (podczas obróbki jarzębiny toksyczny dla człowieka kwas parasorbinowy zamienia się w sorbitol), oraz błonnika. Reguluje prace żołądka, jelit, wątroby, łagodzi wzdęcia i zaparcia, a także wpływa zbawiennie na nasz układ moczowy.

Duże stężenie pektyn sprawia, że wpływa również na poziom złego cholesterolu we krwi, chroni przed cukrzycą.

Jak wykorzystać owoce jarzębiny w kuchni?

Tak jak wspominaliśmy wcześniej, surowe owoce są dla człowieka niejadalne, dlatego aby moc korzystać z walorów smakowych i prozdrowotnych, możemy przygotować napar z owoców jarzębiny, konfitury, sok czy nawet nalewkę.

Owoce jarzębu pospolitego mają większą zawartość beta- karotenu niż marchew, dlatego jego właściwości nie kończą się tylko na leczeniu schorzeń, ale również szeroko wykorzystywane są w kosmetologii.

Jarzębina w kosmetyce

Wyciągi z jarzębiny mają właściwości antybakteryjne, ściągające i antyseptyczne, za co odpowiedzialne są kwasy owocowe i garbniki. Sorbitol jest naturalnym środkiem nawilżającym, który skutecznie zatrzymuje wodę w skórze i chroni przed wysuszeniem, natomiast zawarta w niej witamina C i P wzmacnia naczynia krwionośne oraz zwiększa elastyczność skóry.

Owoce jarzębu bardzo często wykorzystywane są do produkcji kosmetyków dla cery problematycznej i trądzikowej. Możemy również sami przygotować kosmetyki na bazie tych pięknych owoców.

Aby przygotować tonik, wystarczy zalać zgniecione owoce wrzątkiem i alkoholem 40%- będzie idealnym tonikiem dla cery tłustej. Domowa maseczka jarzębinowa- zgniecione owoce możemy nałożyć na objęte trądzikiem miejsca.

Takie domowe kosmetyki to idealny sposób na piękną cerę, w dodatku całkowicie naturalne i niedrogie.

Już wiemy, jak wykorzystać te piękne czerwone owoce, pozostaje nam tylko kwestia

Jak i kiedy zbierać jarzębinę?

Wszystkie odmiany mają zbliżone właściwości, a owoce zbieramy nawet do końca listopada. Wcześniej, wczesną jesienią te, na domowe kosmetyki, po pierwszych przymrozkach do spożycia- wtedy są słodsze.

Jarzębina to bardzo popularny, ale niedoceniany w Polsce owoc, warto jednak pochylić się nad jego wszechstronnymi właściwościami

Dodaj komentarz