Herbatę można podawać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Jednym z takich dodatków – niecodziennym i oryginalnym – może być pigwa. Herbata z pigwą to nie tylko niezwykły smak. Napój z jej dodatkiem będzie się ponadto odznaczał cennymi właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź, jakie odniesiesz korzyści włączając ją od czasu do czasu do swojego menu.
Zamiast cytryny
Ze względu na kwaskowaty smak pigwa bywa czasem określania mianem polskiej cytryny. Może być też z powodzeniem stosowana jako oryginalny zamiennik tego najpopularniejszego chyba dodatku do herbaty. Dzięki zawartości witaminy C (około 15 miligramów w 100 gramach owocu) pigwa pozytywnie wpłynie na odporność. Pomoże również łagodzić objawy przeziębienia, takie jak kaszel czy ból głowy. Warto o tym pamiętać przed okresem jesienno-zimowym i już dziś zacząć się przygotowywać na nadchodzący nieuchronnie czas wzmożonych zachorowań. Pigwa zawiera również inne witaminy, między innymi te z grupy B – tiaminę, niacynę, ryboflawinę oraz witaminę B6. One również wpływają korzystnie na działanie układu odpornościowego. Uczestniczą też w wielu ważnych procesach w organizmie, między innymi syntezie hormonów czy regulacji poziomu cholesterolu.
Nie tylko witaminy
Oprócz witamin pigwa zawiera wiele istotnych mikroelementów. W tym owocu znajdziemy między innymi żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, sód i cynk. Są to pierwiastki niezbędne między innymi do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Magnez i fosfor dodatkowo przyczyniają się do sprawnego działania mięśni, a wapń to budulec kości. Jego niedobór może sprzyjać złamaniom. Poza minerałami w pigwie, podobnie jak w innych owocach, znajdziemy błonnik. Dostarczenie go organizmowi w odpowiednich ilościach zagwarantuje sprawne działanie układu pokarmowego, uchroni przed zaparciami i niestrawnością.
Owoc pigwy odznacza się bardzo cennymi dla zdrowia właściwościami. Żeby z nich skorzystać, wystarczy dodać ją do herbaty. Herbata z pigwą pozwoli wzmocnić organizm i uniknąć chorób. Sprawi też, że zwykły napój uzyska wyjątkowy, niezapomniany smak.