Nietolerancja glutenu i laktozy

śniadanie

Coraz częściej się słyszy o nietolerancjach pokarmowych i alergiach. Niemal w każdym sklepie spożywczym znajdziemy produkty z oznaczeniem „gluten free” lub mleko bez laktozy. Czym jest nietolerancja glutenu i laktozy? Czy to faktycznie problem czy tylko wymysł ludzi?

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa to uczulenie na dany alergen. Wiąże się ona z odpowiedzią ze strony układu immunologicznego. Do najbardziej alergizujących produktów zalicza się mleko krowie, cytrusy, truskawki, orzechy, soję, czekoladę, ryby, owoce morza, barwniki spożywcze. Alergia może objawić się już u małego dziecka ale również u osoby dorosłej. To, że kiedyś ktoś mógł jeść bez konsekwencji orzechy, nie znaczy, że alergia na nie mu się nie ujawni. Najczęściej występującymi objawami alergii pokarmowej są: wysypka w zgięciach łokciowych i kolanowych, szorstka skóra, wysypka, obrzęk, AZS, zaburzenia jelitowe, biegunka, zaparcia i ból brzucha. Przy mocnej alergii może dojść nawet do wstrząsu anafilaktycznego.

Nietolerancja pokarmowa

Nietolerancja pokarmowa często mylona jest z alergią. Jednak w przypadku nietolerancji nie mamy do czynienia z odpowiedzią ze strony układu immunologicznego. Nietolerancja pokarmowa związana jest z brakiem enzymu, który bierze udział w trawieniu danego białka (gluten) lub cukru (laktoza). Najczęściej spotykamy nietolerancję glutenu i laktozy. Leczenie nietolerancji i alergii pokarmowej polega na diecie eliminacyjnej.

Dieta pudełkowa przy nietolerancji glutenu i laktozy

Z cateringu dietetycznego może korzystać każdy. Catering dietetyczny w swojej ofercie posiada 4 różne diety (paleo, południowa, wegetariańska i bez ryb). Dieta paleo+ jest kierowana m.in. do osób z nietolerancją glutenu i/lub laktozy. Jest to dieta, w której nie znajdziemy źródła glutenu (pszenica, orkisz, żyto, jęczmień) i laktozy (mleko krowie, maślanka, masło, twaróg). Produkty wykorzystywane w diecie paleo+ są wysokiej jakości. W menu znajdziemy bezglutenowe zboża i mąki (kokosowa, kasztanowa,z kaszy jaglanej), ryby i owoce morza, kiszonki, sezonowe warzywa i wysokiej jakości mięso.

Dodaj komentarz