Odkrywaj smaki z restauracją HOT WOK & POT ŁÓDŹ!

kurczak

Domowe pierogi czy kotlety zna już doskonale każdy z nas. Coraz chętniej odkrywamy kuchnie z całego świata i próbujemy nowych smaków. Bardzo popularna jest egzotyczna kuchnia indyjska, japońska i tajska. W artykule opowiemy czym wyróżniają się te kuchnie i dlaczego restauracje są tak chętnie odwiedzane przez gości.

Kuchnia indyjska

Kojarzona jest głównie z intensywnym aromatem korzennych przypraw, lekko pikantnym smakiem i dużą ilością warzyw. Bardzo popularne danie to curry przygotowywane na wiele sposobów. Kuchnia indyjska Łódź to przede wszystkim gruntowna znajomość kuchni Indii, sposobów przyrządzania dań oraz aromatycznych przypraw. Zgodnie z ideologią indyjską przyprawy to nie tylko dodatek smakowy, ale także działanie lecznicze. Przyprawy dodaje się nie tylko do dań, ale również do deserów i napojów. Najczęściej stosuje się kardamon, imbir, kurkumę, kmin, cynamon, gałkę muszkatołową, kozieradkę, kolendrę i goździki. Kuchnia indyjska Łódź to umiejętność łączenia przypraw zdobywana przez lata przez mistrza kuchni. Bardzo popularne dania to nie tylko curry. Uwielbiane przez klientów są różne wersje kurczaka: butter chicken, tikka masala czy tandoori. Kuchnia indyjska jest lekkostrawna, dlatego jest polecana dla osób na diecie lub mających problemy z układem trawiennym.

Kuchnia japońska

Podstawą kuchni japońskiej Łódź jest sushi i tempura, które słyną z wybornych i ciekawych połączeń smakowych. Cechą charakterystyczną kuchni jest przywiązanie do natury, a dania są przygotowane zgodnie z zasadami minimalizmu. Popularny jest sos sojowy i wasabi podawane do sushi. Kluczowe znaczenie ma świeżość oraz wysoka jakość składników, które znajdziemy w sushi. Warto więc korzystać z dostaw sprawdzonego dostawcy świeżych ryb i owoców morza. Sushi jest również swego rodzaju dziełem sztuki, ponieważ dania ramen są podawane bardzo elegancko. Dania często towarzyszą romantycznym randkom lub spotkaniom biznesowym.

Kuchnia tajska

Wyróżnia ją duża multikulturowość, poniewaz jest inspirowana Tajlandią, Indiami i Chinami. Znajdziemy także wpływy Laosu, Birmy, Malezji czy Kambodży, dzięki temu znajdziemy bardzo inspirujące dania. Jedną z charakterystycznych zup jest zupa tom yum bazująca na krewetkach lub kurczaku. Kuchnia tajska Łódź jest bardzo aromatyczna i pikantna, a bazę stanowią trawa cytrynowa, imbir i chili. Bardzo często używa się również mleczka kokosowego, które zyskało popularność w Polsce.

Wizyta w dobrej restauracji serwującej dania omawianej kuchni będzie świetną kulinarną podróżą. Różnorodność serwowanych dań pozwala zaspokoić potrzeby każdego, nawet najbardziej wymagającego klienta.

Dodaj komentarz