Odkrywaj smaki z restauracją HOT WOK & POT ŁÓDŹ!

kurczak

Domowe pierogi czy kotlety zna już doskonale każdy z nas. Coraz chętniej odkrywamy kuchnie z całego świata i próbujemy nowych smaków. Bardzo popularna jest egzotyczna kuchnia indyjska, japońska i tajska. W artykule opowiemy czym wyróżniają się te kuchnie i dlaczego restauracje są tak chętnie odwiedzane przez gości.

Kuchnia indyjska

Kojarzona jest głównie z intensywnym aromatem korzennych przypraw, lekko pikantnym smakiem i dużą ilością warzyw. Bardzo popularne danie to curry przygotowywane na wiele sposobów. Kuchnia indyjska Łódź to przede wszystkim gruntowna znajomość kuchni Indii, sposobów przyrządzania dań oraz aromatycznych przypraw. Zgodnie z ideologią indyjską przyprawy to nie tylko dodatek smakowy, ale także działanie lecznicze. Przyprawy dodaje się nie tylko do dań, ale również do deserów i napojów. Najczęściej stosuje się kardamon, imbir, kurkumę, kmin, cynamon, gałkę muszkatołową, kozieradkę, kolendrę i goździki. Kuchnia indyjska Łódź to umiejętność łączenia przypraw zdobywana przez lata przez mistrza kuchni. Bardzo popularne dania to nie tylko curry. Uwielbiane przez klientów są różne wersje kurczaka: butter chicken, tikka masala czy tandoori. Kuchnia indyjska jest lekkostrawna, dlatego jest polecana dla osób na diecie lub mających problemy z układem trawiennym.

Kuchnia japońska

Podstawą kuchni japońskiej Łódź jest sushi i tempura, które słyną z wybornych i ciekawych połączeń smakowych. Cechą charakterystyczną kuchni jest przywiązanie do natury, a dania są przygotowane zgodnie z zasadami minimalizmu. Popularny jest sos sojowy i wasabi podawane do sushi. Kluczowe znaczenie ma świeżość oraz wysoka jakość składników, które znajdziemy w sushi. Warto więc korzystać z dostaw sprawdzonego dostawcy świeżych ryb i owoców morza. Sushi jest również swego rodzaju dziełem sztuki, ponieważ dania w kuchnia japońska Łódź są podawane bardzo elegancko. Dania często towarzyszą romantycznym randkom lub spotkaniom biznesowym.

Kuchnia tajska

Wyróżnia ją duża multikulturowość, poniewaz jest inspirowana Tajlandią, Indiami i Chinami. Znajdziemy także wpływy Laosu, Birmy, Malezji czy Kambodży, dzięki temu znajdziemy bardzo inspirujące dania. Jedną z charakterystycznych zup jest zupa tom yum bazująca na krewetkach lub kurczaku. Kuchnia tajska Łódź jest bardzo aromatyczna i pikantna, a bazę stanowią trawa cytrynowa, imbir i chili. Bardzo często używa się również mleczka kokosowego, które zyskało popularność w Polsce.

Wizyta w dobrej restauracji serwującej dania omawianej kuchni będzie świetną kulinarną podróżą. Różnorodność serwowanych dań pozwala zaspokoić potrzeby każdego, nawet najbardziej wymagającego klienta.

Dodaj komentarz