Pochodzenie produktu i jego właściwości

miód

Świadomość konsumencka zakłada dokładne sprawdzanie etykiet. Produkty sklepowe różnią się od siebie. Nie tylko ceną, ale także ogólną jakością wykonania. Wśród licznych dostępnych opcji, warto sięgać po wyroby regionalne. Nie tylko ze względu na walory smakowe. Są po prostu zdrowsze od spotykanych zamienników.

Przypadek miodów

Miód to produkt naturalny, który posiada liczne właściwości medyczne. Przede wszystkim, skutecznie spala tkankę tłuszczową. Jest zatem przykładem ciekawego zamiennika dla cukru. Chyba nie musimy mówić sobie o tym, ile kostek ,,białej śmierci” znajduje się w popularnych napojach gazowanych?

Problem pojawia się w momencie, w którym dosięgamy wymarzonego produktu. Okazuje się, że miody naturalne różnią się zupełnie od swoich sklepowych, komercyjnych odpowiedników. Na czym polega różnica?

Wystarczy wspomnieć o słodkości obu opcji. Produkty sklepowe zawierają liczne konserwanty oraz muszą przetrwać ,,próbę czasu”. Dlatego też miłośnicy natury, powinni kupować produkty regionalne, bezpośrednio od wytwórcy. Ich cena będzie wyższa, ale na pewno zyska na tym nasze podniebienie.

Komercja w opozycji do natury

Metody masowej produkcji wpływają na wzmożoną konkurencyjność rynkową. Świetnym przykładem są tu jajka. Wiele mówi się o okrucieństwie, dotykającym zwierząt. To w zupełności prawda. Chodzi nam o ilość, najczęściej kosztem jakości.

Wyroby regionalne potrzebują zatem odpowiedniej reklamy, a także grona odbiorców. Ich wyższa cena spowodowana jest najczęściej większymi trudami podczas samego etapu wytwarzania. Fabryki pozwalają nam na zwiększenie popytu, ale kosztem zmniejszonej jakości oferowanych towarów.

Pamiątka z wczasów?

Ciężko opierać kuchnię wyłącznie na regionalnych produktach. Byłoby to niezwykle drogie. Z reguły najczęściej decydujemy się na zakupy tego typu podczas wyjazdów.

Przy poznawaniu kolejnych regionów Polski, próbujemy także okolicznych przysmaków. Dlatego też turystom w górach towarzyszą oscypki. Wyroby regionalne zakupimy także nad morzem oraz w centralnej Polsce.

Ważne jest to, aby nie ograniczać się do utartych smaków. Poznawajmy świat, nie bójmy się testów oraz kosztowania wszystkiego. Uprzedzenia ograniczają nas zdecydowanie zbyt często.

Dodaj komentarz